Logo Pic
Life Advisor 2024. augusztus 29.

Az autizmus 12 jele felnőtteknél, amelyeket lehet nem ismersz

autizmus_jelek_felnott.pngAz autizmust gyakran gyermekkori állapotnak tekintik, de az embereket egész életük során érinti. Sok autizmus spektrumú felnőtt diagnosztizálatlan marad, küzd a kapcsolatokkal, a munkával és a mindennapi élettel anélkül, hogy megértené, miért. Sajnos nincsenek pontos magyarországi számok, hogy hány autista ember él köztünk, csupán egyszerű becslésekre, külföldi szakirodalmakból vett arányszámokra támaszkodhatunk. Te felismernéd egy felnőtt esetében az autizmust akár máson, akár önmagadon? Íme 12 fontos jele az autizmusnak felnőttként, amelyekre figyelni kell.

1. A társadalmi interakciók nehézségei

Az autista felnőtteknek gyakran kihívást jelenthetnek a szociális helyzetek. Kínosan érezhetik magukat és nehezen értik meg az íratlan társadalmi szabályokat, például azt, hogy mennyi ideig beszéljenek kedvenc témájukról, vagy mikor engedjenek másokat szóhoz jutni egy beszélgetés során.

A barátok megszerzése és megtartása szintén nehéz lehet számukra.

Az autista felnőttek alacsonyabb pontszámot érnek el a szociális készségek mérésében, mint a neurotipikus felnőttek. Általában kevesebb szoros barátságuk van és kevésbé valószínű, hogy részt vesznek közösségi tevékenységekben. Sok autista felnőtt azonban megtanulja elrejteni szociális nehézségeit, hogy jobban beilleszkedjen.

2. Problémák a társadalmi jelzések értelmezésével

Az arckifejezések, a testbeszéd és a hangszín értelmezése sokak számára nem természetes az autisták körében. Egy autista felnőtt lapos, monoton hangon beszélhet és kerülheti a szemkontaktust, ami megnehezíti mások számára, hogy felmérjék gondolataikat és érzéseiket.

Az autizmussal élő felnőttek nehezebben ismerik fel az érzelmeket az arckifejezésekből, mint a nem autista felnőttek. Lehet, hogy nagyon szó szerint veszik a kimondott szavakat, küzdenek a szarkazmus megértésével.

A társadalmi árnyalatokat gyakran intellektuálisan kell megtanulniuk, nem pedig intuitívan.

3. Ismétlődő viselkedés és rutinok

A merev rutinok követése és az ismétlődő viselkedés az autizmus jellemzője. Egy autista felnőtt ugyanazokat az ételeket fogyaszthatja, ugyanazt az ütemtervet követheti, vagy ismétlődő mozgásokat végezhet. A rutin változásai intenzív szorongás válthat ki náluk.

Egy tanulmány megállapította, hogy az autista felnőttek ismétlődő motoros viselkedést folytatnak, mint például a kézcsapkodás. Bár ezek a viselkedések nyugtatóak lehetnek, mások számára szokatlannak tűnhetnek.

Sok felnőtt megtalálja a módját, hogy finomabban stimuláljon, például tollat forgat vagy a lábát "pattogtatja". 

4. Intenzív speciális érdekek

Gyakran előfordul, hogy az autista felnőttek mély érdeklődést alakítanak ki bizonyos témák, például vonatok, történelmi események vagy bizonyos tévéműsorok iránt. Lehet, hogy enciklopédikus ismeretekkel rendelkeznek kedvenc témájukról és gyakran ebbe az irányba terelhetik a beszélgetéseket. 

Míg a nem autista embereknek is vannak hobbijaik és érdeklődési köreik, a fókusz intenzitása gyakran erősebb az autisták esetében.

Az autista felnőtteknek általában a rendszerezéssel kapcsolatos érdeklődési körük van, mint például a számítógépek, a tudomány és a számok. Ezek az intenzív elbűvölések struktúrát adhatnak és szakértelem forrást jelenthetnek.

5. Érzékszervi érzékenység

Sok autista felnőtt nagyon érzékeny bizonyos érzékszervi tapasztalatokra. A hangos zajok, az erős fények, az erős szagok vagy bizonyos ételtextúrák elviselhetetlenek lehetnek számukra. A ruházati címkék és varratok szintén irritáció forrásai lehetnek.

A kutatások azt mutatják, hogy az autizmus spektrumú emberek mintegy 90%-ának atipikus érzékszervi tapasztalatai vannak. Az érzékszervi bementet többé-kevésbé intenzívebben érezhetik, mint mások. 

6. A végrehajtó működés nehézségei

A végrehajtó működési készségek, például a tervezés, a szervezés és az időgazdálkodás kihívást jelenthetnek az autista felnőttek számára. Küzdhetnek a nagy feladatok lebontásával, a felelősségek rangsorolásával és a határidők betartásával. A háztartás fenntartása és a pénzügyek önálló kezelése is nehézséget jelenthet számukra.

A végrehajtó működési hiányosságok gyakoriak az autizmusban és általában felnőttkorban is fennmaradnak. Az autista felnőttek gyakran profitálnak a naptárak, emlékeztetők és más szervezést elősegítő rendszerek használatából.

7. Érzelmi szabályozási kihívások

Az autista felnőtteknek nehézségeik lehetnek érzelmeik szabályozásában és a stressz kezelésében. Intenzív haragot, szorongást vagy szomorúságot tapasztalhatnak, amelyet nehéz ellenőrizni. 

Az autista felnőtek nagyobb valószínűséggel tapasztalnak depressziót, szorongásos rendellenességeket és öngyilkossági gondolatokat, mint az átlag népesség. Az egészséges megküzdési stratégiák kidolgozása és a mentális egészség támogatása döntő fontosságú az autisták számára.

8. Atipikus beszédminták

Néhány autista felnőttnek szokatlan beszédmintái vannak. Lehet, hogy formálisan, pontosan beszélnek vagy lapos, monoton hangjuk van. A korábban hallott kifejezések ismétlése szintén gyakori. Néhányan hosszú monológokat folytathatnak egy kedvenc témáról.

Az autizmussal élő felnőttek általában több töltőszót használnak, mint például az "umm" és az "öö" mint a neurotipikus beszélők. Gondjaik lehetnek a beszélgetés természetes oda-vissza áramlásával is.

A beszédben fellelhető különbségek nem feltétlenül jelzik az intelligencia vagy az érdeklődés hiányát, csak a kommunikáció másfajta módját.

9. Ügyetlenség és motoros képességbeli különbségek

Sok autista felnőttnek vannak különbségei a motoros készségekben és a koordinációban. Ügyetlennek tűnhetnek, gyakran beleütköznek dolgokba, vagy megbotlanak saját lábukban. A finommotoros feladatok, például a kézírás szintén nehézkesek lehetnek. Néhányan szokatlan járással vagy testtartással rendelkeznek.

A motoros készségek hiányosságai gyakoriak az autizmusban és felnőttkorban is fennmaradhatnak. A fizikoterápia és a foglalkozási terápia segíthet a koordináció javításában és az adaptív készségek elsajátításában.

10. Álcázás

A beilleszkedés és a negatív megítélés elkerülése érdekében sok autista felnőtt megtanulja elfedni vagy álcázni autista vonásait. Lehet, hogy utánozzák mások szociális viselkedését, kényszerítik magukat, hogy szemkontaktust létesítsenek, vagy megtalálják a módját, hogy kevésbé észrevehetően ingereljenek. Mindez viszont gyakran kimerítő lehet számukra és megterhelheti a mentális egészségüket.

11. Feladatváltás nehézsége

Az autista felnőttek gyakran küzdenek a kognitív rugalmassággal vagy a feladatok közötti váltás és a változásokhoz való alkalmazkodás képességével. Lehet, hogy szívesebben összpontosítanak egyszerre egy tevékenységre és nehezen tudnak áttérni, különösen akkor, ha van kedvenc érdeklődési körük. A tervek váratlan változásai rendkívül stresszesek lehetnek.

Az autisták általában rosszabbul teljesítenek a kognitív rugalmasság tesztjein, mint a neurotipikus emberek. A struktúra és a rutin felépítése segíthet, valamint a rugalmasság fokozatos gyakorlása is.

12. Magány és mentális egészségügyi küzdelmek

Sajnos sok autista felnőtt társadalmi elszigeteltséget és mentális egészségügyi problémákat tapasztal. Egy olyan világban való navigálás, amelyet nem neurodivergens igényekre terveztek, hihetetlenül nagy kihívást jelenthet. Úgy érezhetik, hogy nem illeszkednek be és küzdenek a valódi kapcsolatok kialakításáért. 

Az autista felnőttek nagyobb valószínűséggel élnek egyedül, munkanélküliek és alacsonyabb az élettel való elégedettségük, mint a nem autista felnőtteknek. A szorongás, a depresszió és az öngyilkossági gondolatok aránya szintén jelentősen magasabb. Az erős támogatási rendszer és a közösségi érzés kiépítése elengedhetetlen a virágzáshoz.

Ha ezek közül a jelek közül sokat felismersz önmagadon vagy valamelyik szeretteden, érdemes lehet autizmus vizsgálatot kérni egy hozzáértő szakembertől. Bár a diagnózis nem változtathatja meg, hogy ki vagy, értékes betekintést nyújthat és ajtókat nyithat meg a támogatáshoz és az alkalmazkodáshoz.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

Vissza a címlapra
Life Advisor
A Life Advisor-nál abban segítünk neked, hogy megvalósíts és megteremts mindent, amire csak vágysz. Lehetetlen küldetésnek tartod? Tesztelj minket és bebizonyítjuk az ellenkezőjét.
Legjobban pörgő posztok
Haláli zenék a Barba Negrában
sunthatneversets • 9 nap
Napi érdekes - 536
JTom • 8 nap
Az Empoli elleni mérkőzés
venember83 • 2 nap
Megütötte Perry Farrell Dave Navarrót a Jane"s Addiction bostoni koncertjén
sunthatneversets • 2 nap
Megvan a megállapodás Kostić ügyében
venember83 • 8 nap
Cikkek a címlapról
„Aztán elmentem a Filába sakkozni…”
Szeptemberben a világ sakkért rajongó fele Budapestre figyel, ugyanis szeptember 10. és 23. között hazánkban rendezik a 45. nyílt és a 30. női sakkolimpiát. A magyar főváros 1926-ban már vendégül látta a világ legjobb sakkozóit a második, még nem hivatalos sakkolimpián (melyet meg is nyert a magyar…
Elhagyatott Hotel a Mátrában
Magyarország legmagasabb hegyvidékén, a Mátrában számos turistalátványosság, túraútvonal és pihenőhely található, de néhány régi épület, például szállodák, elhagyatott állapotba kerülhettek az idők során. Az ilyen hotelek többsége valaha népszerű turisztikai célpont volt, ahol a városi…
>