Logo Pic
Libra69 2024. január 21.

Daphne du Maurier: A Manderley-ház asszonya

Nem először olvastam a könyvet, de változatlanul élveztem. Talán még jobban, mint az első alkalommal.

A történet egyszerű, majdhogynem egy kicsit sablonos. Egy gazdag özvegyember megismerkedik egy szegény társalkodónővel, beleszeret, majd feleségül veszi. A nászút után hazatérnek a férfi birtokára, és innentől kezd érdekessé válni a történet, merthogy az új feleség folyamatosan az elhunyt első feleség emlékével szembesül. A történet szép lassacskán folydogál, nagyon szeretem az írónőnek ezt a kicsit komótos mesélős stílusát, hogy egyszer csak teljesen váratlanul előálljon valami olyan történéssel, amire az ember még véletlenül sem gondol. Itt is így történt. 

Elképesztően furmányosan szőtte a történetet a szerző és finom, apró megoldásokkal folyamatosan tovább növelte a feszültséget. Az elhunyt feleségről elképesztő részleteket tud meg a T. Olvasó, végig dominál a történetben, ugyanakkor a főhősnőnek még a nevét sem tudni, holott ő az, aki elmeséli az egészet. Mrs. Danvers karaktere pedig hihetetlenül jó: a megjegyzései, csak maga, ahogy jelen van és minden megnyilvánulásában az elhunyt feleséget szolgálja. És ahogy az új feleséggel játszik, az is valami zseniális megoldás. Legkevésbé az özvegyembert kedveltem. Passzív, néha az az érzésem, hogy csak sodródik az eseményekkel és nem igazán irányítja a saját életét. Abban sem vagyok biztos, hogy egyáltalán szerette-e ezt a fiatal lányt.

manderley.jpg

Vissza a címlapra
Olvasónapló könyvmolyoknak
Nagyon szeretek olvasni. Tudom, hogy ezzel - sajnos - a kisebbséghez tartozom. Ezzel a kisebbséggel szeretném megosztani az élményeimet. Könyvekről, amelyeket olvastam, szerettem, vagy éppen nem szerettem.
Legjobban pörgő posztok
A Lazio elleni mérkőzés
Apuleius • 7 nap
Szexpedíció a KISZ-táborban, fogócska a szántóföldön, avagy a régmúlt koncertszervezési praktikái
beatkorSzaki • 13 nap
Szele Tamás: Néhány keresetlen szó Bayer Zsoltról
Szele Tamás • 7 nap
Agresti szerint a kupadöntő után várhatók konkrétumok Motta kapcsán
venember83 • 4 nap
A Milan elleni mérkőzés
venember83 • 2 nap
Cikkek a címlapról
Carla, a meztelen bosszúálló
Carla Harris Los Angeles-i színésznő és gazdag férje, Mark az ötödik házassági évfordulóját ünnepli egy elegáns étteremben. A vacsora után Carláék a parkolóba mennek, ahol egy tagbaszakadt erőszaktevő épp a legújabb áldozatát ütlegeli. Mark közbeavatkozik, mire a férfi agyonlövi, és elszalad. Az…
KÉPEK A RÉGI ALBUMOKBÓL: UNIÓS FŐPRÓBA
Magyarország 20 évvel ezelőtti Európai Uniós csatlakozását köszöntő események egyike légi díszelgés volt a Parlament előtti Duna szakasz felett 2004. május 1-én, a honvédség, a rendőrség, a Goldtimer Alapítvány és az akkor még létező nemzeti légitársaság, a Malév részvételével. A bemutatót egy…
>