Egy év Új-Zélandon

Egy év Új-Zélandon

Tavaszi szünet - 9. nap: Te Anau, parázsférgek

2023. 10. 01.

2023. november 08. - sscchhtt

Invercargill csodás (na jó...nem, vonalzóval rajzolt, hatalmasan elterülő, kissé sivár) városában csak egy napot töltöttünk el, és már fojtattuk is az utunkat. Először meglátogattuk Új-Zéland majdnem legdélebbi pontját, a népszerű Stirling Pointot. Itt tettünk egy rövid túrát, majd utunkat a fjord vidék felé vettük. Úticélunk Te Anau, ahova most kivételesen csak röpke 211 km-errel jutottunk el.

Így, hogy ilyen gyorsan megérkeztünk, volt időnk délután egy izgalmas túrára is. A kikötőben hajóra pattantunk, és következett egy rövid utazás a Te Anau tavon. A déli sziget legnagyobb, Új-Zéland második legnagyobb tava, fél Balatonnyi méretével. Áthajóztunk a túlpartra, ahol kiszálva a Glow Worm Caves (Parázsféreg barlang) -nél találtuk magunkat. 

A barlang bejárható része viszonylag rövid, de annál látványosabb. A maori neve: Te Ana-au (Az örvénylő barlang) a rajta átrobogó kristálytiszta víztömegre utal, ami bezengi az egész barlangot. Viszonylag fiatal mészkőbarlang, de apró cseppköveket is lehet benne látni.

Fő látványosság azonban a barlnag belső részein látható parázsféregek. Ezek az apró rovarok lárvaállapotban a barlangok tetején szeretnek megtelepedni, és sötétben világító anyagot bocsánat ki magukból.
A barlang belsejébe érve a zubogó patak álló tóvízzé csendesedik. Itt csónakokba ültünk, és besiklottunk a barlangba. Néma csend és sötétség borult ránk. A fejünk felett pedig több ezer apró világító pontként fénylettek a parázsférgek. Elképesztő és szédítő látvány volt ez az elénk táruló "csillagos égbolt".

A barlangban érthető okokból nem lehetett fényképezni, de a következő oldalon látható néhány fotó, hogy milyen volt. :)

https://www.realnz.com/en/experiences/glowworm-caves/te-anau-glowworm-caves/

20231001_144558.jpg

Takahe (Új-Zélandi madárfaj, 1948-ig kihaltnak hitték, mikor a környéken találtak újra megmaradt példányokat)

20231001_150438.jpg

20231001_151802.jpg

20231001_171618.jpg

20231001_172247.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://egyevujzelandon.blog.hu/api/trackback/id/tr8818251109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása